Normal view MARC view ISBD view

Poboljšanje zaštite elektroenergetskog sustava primjenom Rogowskijevog strujnog mjernog pretvornika : magistarski rad / Siniša Jergović ; [mentor Ante Marušić]

By: Jergović, Siniša.
Contributor(s): Marušić, Ante [ths].
Material type: TextTextPublisher: Zagreb : S. Jergović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011Description: 146 str. : ilustr. ; 30 cm + CD.Summary: Sažetak. U radu su istražene mogućnosti poboljšanja zaštite elektroenergetskog sustava primjenom Rogowskijevih svitaka umjesto strujnih transformatora. Provedena je neposredna usporedba značajki Rogowskijevog svitka i strujnog transformatora, s naglaskom na njihov učinak na rad relejne zaštite. Detaljno su analizirane prilike u strujnom transformatoru i vladanje u uvjetima povećane primarne struje i posebno tijekom prijelaznih pojava u mreži. Simulacijom različitih pogonskih uvjeta kvalitativno je prikazan utjecaj različitih čimbenika na zasićenje magnetske jezgre strujnog transformatora, te na izobličenje sekundarne struje i točnost mjerenja. Također su opisane osnovne značajke numeričkih releja, uzrok osjetljivosti releja na izobličenu ulaznu struju, kao i njen utjecaj na rad relejne zaštite. Nadalje, opisan je princip rada Rogowskijevog svitka, problematika mjerenja malih struja, karakteristike i izvedbe Rogowskijevog mjernog pretvornika te sučelje sa relejem. U pretposljednjem poglavlju izvršena je usporedba značajki strujnog transformatora i Rogowskijevog mjernog pretvornika s naglaskom na značajke bitne za rad relejne zaštite. Na kraju su opisane izvedbe zaštite s Rogowskijevim svitkom, te su navedene mogućnosti poboljšanja naspram zaštita koje koriste konvencionalne strujne transformatore. Radi potvrde provedenih razmatranja izvršena je ugradnja Rogowskijevih svitaka u postrojenje, te simulirano više kvarova prilikom kojih su provedena mjerenja i praćen rad zaštite.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Copy number Status Notes Date due Barcode Item holds
Magistarski rad Magistarski rad Središnja knjižnica
KF
KF-4432 28817 Available 0000000811767
Magistarski rad Magistarski rad Središnja knjižnica
KF-4432 28817/cd 1 CD-ROM 0000000811774
Magistarski rad Magistarski rad Zavod za visoki napon i energetiku
ZVNE
MR-312 6475 Available 0000000886970
Total holds: 0

Bibliografija: 131 - 134 str.

Sažetak. U radu su istražene mogućnosti poboljšanja zaštite elektroenergetskog sustava primjenom Rogowskijevih svitaka umjesto strujnih transformatora. Provedena je neposredna usporedba značajki Rogowskijevog svitka i strujnog transformatora, s naglaskom na njihov učinak na rad relejne zaštite. Detaljno su analizirane prilike u strujnom transformatoru i vladanje u uvjetima povećane primarne struje i posebno tijekom prijelaznih pojava u mreži. Simulacijom različitih pogonskih uvjeta kvalitativno je prikazan utjecaj različitih čimbenika na zasićenje magnetske jezgre strujnog transformatora, te na izobličenje sekundarne struje i točnost mjerenja. Također su opisane osnovne značajke numeričkih releja, uzrok osjetljivosti releja na izobličenu ulaznu struju, kao i njen utjecaj na rad relejne zaštite. Nadalje, opisan je princip rada Rogowskijevog svitka, problematika mjerenja malih struja, karakteristike i izvedbe Rogowskijevog mjernog pretvornika te sučelje sa relejem. U pretposljednjem poglavlju izvršena je usporedba značajki strujnog transformatora i Rogowskijevog mjernog pretvornika s naglaskom na značajke bitne za rad relejne zaštite. Na kraju su opisane izvedbe zaštite s Rogowskijevim svitkom, te su navedene mogućnosti poboljšanja naspram zaštita koje koriste konvencionalne strujne transformatore. Radi potvrde provedenih razmatranja izvršena je ugradnja Rogowskijevih svitaka u postrojenje, te simulirano više kvarova prilikom kojih su provedena mjerenja i praćen rad zaštite.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Središnja knjižnica Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb
tel +385 1 6129 886 | fax +385 1 6129 888 | ferlib@fer.hr