Normal view MARC view ISBD view

Određivanje optimalnih lokacija daljinski upravljivih rastavljača u elektroenergetskim distribucijskim mrežama: magistarski rad / Dubravko Balaško ; [mentor Tomislav Tomiša]

By: Dubravko Balaško.
Contributor(s): Tomiša, Tomislav [ths].
Material type: TextTextPublisher: Zagreb: D. Balaško ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011Description: 102 str.: ilustr.; 30 cm + CD.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Copy number Status Notes Date due Barcode Item holds
Magistarski rad Magistarski rad Središnja knjižnica
KF
KF-4540 29098 Available 0000000845373
Magistarski rad Magistarski rad Središnja knjižnica
KF-4540 29098/cd 1 CD 0000000845380
Magistarski rad Magistarski rad Zavod za visoki napon i energetiku
ZVNE
MR-329 6495 Available 0000000894913
Total holds: 0

Sažetak. U ovom radu obrađen je problem utjecaja pojedinih parametara na optimalni odabir lokacija daljinski upravljanih rastavljača u srednjenaponskoj ( SN ) zračnoj mreži. Sagledavana prvenstveno s stanovišta smanjenja trajanja prekida uslijed kvara komponenti elektroenergetske distributivne mreže.
U uvodnom poglavlju predstavljan je problem i zakonska regulativa koja uvjetuje drugačiji pristup u cilju osiguravanja isporuke kvalitetne električne energije kupcima. Drugo poglavlje opisuje organizaciju i nadležnosti nad vođenjem elektroenergetske distribucijske mrežom čiji radnici u organizacijskim jedinicama su odgovorni za optimalno vođenje mreže i isporuku kvalitetne električne energije.
Da bi se sagledao obim problema potrebno se upoznati s veličinom i strukturom distributivne mreže Republike Hrvatske, a detaljnije i jednog njenog dijela za koji je nadležna Elektra Križ jedna od 21 distributivno područje.
Rastavne naprave i njihove lokacije su komponenta mreže koja je predmet razmatranja u ovom radu. Njihova izvedba, tipovi, namjena i mjesta ugradnje opisani su u četvrtom poglavlju.
Da bismo se bolje upoznali s problematikom određivanja lokacija rastavljača u distribucijskoj mreži potrebno se upoznati s SCADA sustavom pomoću kojeg nadziremo i upravljamo komponente mreže kao i važnost automatizacije srednjenaponske mreže u cilju isporuke kvalitetne električne energije kupcima. Kvaliteta električne energije između ostalog ovisi o broju i dužini trajanja prekida koje možemo podijeliti na planirane i kvarove. Rasčlambom vremena trajanja prekida na njegove dijelove možemo doći do elemenata koji utječu na pojedini dio vremena trajanja kvara bilo posredno ili direktno. Neisporučena električna energija posredno pokazuje pouzdanost u napajanju kupaca, a pridjeljivanjem cijene neisporučenoj energiji dobijemo parametar kojim možemo ekonomski vrednovati ali i sankcionirati efikasnost opskrbljivača. Energija je umnožak snage i vremena i u ovom radu ćemo razmatrati njihov utjecaj na količinu neisporučene električne energije sa stanovišta oba aspekta. Potrebno je pravilno odrediti model određivanja tereta trafostanica 10(20)/0,4 kV koje u pravilu nisu pod nadzorom i ne znam njihova opterećenja u vrijeme nastanka prekida u isporuci električne energije. Da bismo odredili optimalnu lokaciju koristimo poznate i razvijene matematičke algoritme, ali njihovi rezultati ovise o točnim parametrima kojima opisujemo model mreže. Ovo područje je obrađeno u slijedeća 4 poglavlja.
Na kraju su dana zaključna razmatranja u pristupu pri definiranju pokazatelja koji utječu na optimalni izbor lokacija rastavljača u elektrodistributivnim mrežama.

Bibliografija.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Središnja knjižnica Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb
tel +385 1 6129 886 | fax +385 1 6129 888 | ferlib@fer.hr